What is Intermittent Fasting? How can I fast with food?

Τι είναι η Διαλειμματική Νηστεία; Πως μπορώ να νηστέψω με φαγητό;

Είσαι ήδη ένας από αυτούς που κάνουν διαλειματική νηστεία τακτικά ή σε προβληματίζει να έρθεις πιο κοντά στον κόσμο της νηστείας; Πιθανόν να την έχεις ήδη δοκιμάσει χωρίς καν να το συνειδητοποιείς. Η διαλειμματική νηστεία γίνεται όλο και περισσότερο μέρος της καθημερινής μας ρουτίνας είτε λόγω πολιτισμικών πεποιθήσεων, είτε λόγω του πιο ξέφρενου τρόπου ζωής και των πιο υγιεινών διατροφικών συνηθειών.

Ενώ ακολουθείς συνειδητά ή ασυνείδητα αυτή την τάση, πως θα σου φαινόταν να εφαρμόσεις τη διαλειμματική νηστεία με έναν νέο και ασφαλέστερο τρόπο; Δηλαδή, καταναλώνοντας τροφή κατά τη διάρκεια του χρονικού παραθύρου της μη κατανάλωσης τροφής; Διάβασε το άρθρο για να ανακαλύψεις τον τρόπο. 

Τι είναι η διαλειμματική νηστεία ;

Με την παραδοσιακή της έννοια η διαλειμματική νηστεία είναι ένας τύπος νηστείας που εναλλάσσει χρονικές περιόδους αποχής από το φαγητό με περιόδους που τρως. Η ιδιαιτερότητα αυτής της μεθόδου είναι ότι πρέπει να δίνεις προσοχή στις ώρες αφού τρως μόνο κατά τη διάρκεια ενός συγκεκριμένου χρονικού παραθύρου ενώ για το υπόλοιπο διάστημα ο οργανισμός σου δεν προσλαμβάνει καμία τροφή εκτός από νερό και εισέρχεται με αυτό τον τρόπο σε κατάσταση νηστείας.

Καθώς το ρολόι συντονίζει κατά κάποιο τρόπο τη ζωή και τις συνήθειες μας ο χρόνος είναι και η κατευθυντήρια γραμμή που ρυθμίζει τη διαλειμματική νηστεία. Έτσι, με βάση το χρόνο υπάρχουν διαφορετικές κατηγορίες ή επίπεδα διαλειμματικής νηστείας, συγκεκριμένα έχουμε :

  • Την καθημερινή νηστεία περιορισμένου χρόνου ή η διαλειμματική νηστεία 16/8 που περιλαμβάνει 16 ώρες νηστείας και 8 ώρες φαγητού κατά τη διάρκεια της ημέρας.
  • Τη νηστεία εναλλασσόμενης ημέρας: 24 ώρες νηστείας εναλλάσσονται με 24 ώρες φαγητού
  • Τη νηστεία 5:2 ημερών: 2 ημέρες νηστείας και 5 ημέρες φαγητού κατά τη διάρκεια μιας εβδομάδας

Αυτές οι πρακτικές εφαρμόζονται σήμερα συνειδητά ή ασυνείδητα σε ποσοστό άνω του 60% παγκοσμίως. Το έχεις δοκιμάσει ποτέ; Σκέψου το! Μήπως η νηστεία είναι μια ενεργή πρακτική στην κουλτούρα σου; Όπως π.χ. το Ραμαζάνι ή το Ναβαράτρι κατά τη διάρκεια ινδικών φεστιβάλ; Ακολουθείς μήπως μια δίαιτα υπό την επίβλεψη γιατρού που συνεπάγεται κάποιες εναλλασσόμενες ώρες φαγητού ή μια ολόκληρη ημέρα νηστείας; Σου έχει συμβεί ποτέ να παραλείψεις ένα γεύμα επειδή είχες ένα ραντεβού εκείνη την ώρα ή έχεις αργήσει και πρέπει να τρέξεις να προλάβεις να πας κάπου; Αυτά είναι μερικά μόνο παραδείγματα για το πώς η διαλειμματική νηστεία μπαίνει στη ζωή μας.

Το πρώτο βήμα είναι να αντιληφθείς ότι αυτό είναι κάτι που ήδη σου συμβαίνει και να αρχίσεις να το κάνεις συνειδητά, όχι επειδή δεν έχεις χρόνο, καθώς ο κόσμος γύρω μας τρέχει σαν τρελός και μας κάνει να τρέχουμε και εμείς.

Ποια είναι τα οφέλη;

Η εφαρμογή της διαλειμματικής νηστείας ως μέρος της καθημερινής μας ρουτίνας περιλαμβάνει τη μείωση πρόσληψης θερμίδων κατά τακτά χρονικά διαστήματα και αυτό διευκολύνει μακροπρόθεσμα τη σταδιακή απώλεια βάρους, καθώς ο οργανισμός που βρίσκεται σε κατάσταση νηστείας αρχίζει να παίρνει ενέργεια από τις κετόνες, που είναι ενεργειακά μόρια προερχόμενα από τη διάσπαση των λιπών. Η αποδέσμευση των κετονών παρέχει ενέργεια στον εγκέφαλο και τον οργανισμό μας και κατά συνέπεια μας βοηθά να βελτιώνουμε τις πνευματικές και σωματικές μας επιδόσεις.

Εκτός από το προφανές φαινόμενο της αυξημένης ενέργειας η διαλειμματική νηστεία ενέχει και ένα βαθύτερο επίπεδο αλλαγής νοοτροπίας στην προσέγγισή μας στο φαγητό καθώς και στον τρόπο ζωής.

Στη σημερινή ξέφρενη και καταναλωτική εποχή, που είμαστε συνεχώς εκτεθειμένοι σε προ συσκευασμένα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, τα οποία είναι εύκολα διαθέσιμα και έχουμε συνηθίσει να τσιμπολογάμε ή να πίνουμε γρήγορα και χωρίς σκέψη οτιδήποτε έχουμε στα χέρια μας, μόνο και μόνο επειδή τρέχουμε συνέχεια και ίσως παραλείπουμε και τα καθιερωμένα γεύματα, η διαλειμματική νηστεία μπορεί να μας βοηθήσει να αλλάξουμε τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε το χρόνο και τη διατροφή.

Η ενέργεια που παίρνουμε από τέτοιου είδους σνακ με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες/θερμίδες είναι μόνο βραχυπρόθεσμη και καθόλου υγιεινή για τον οργανισμό μας, αφού προέρχεται από κακά λίπη και σάκχαρα που υπάρχουν σε αφθονία σε αυτά τα προϊόντα.

 Η ενέργεια αυτή είναι τελείως διαφορετική από την μακροπρόθεσμη υγιής ενέργεια που μπορούμε να αποκτήσουμε ακολουθώντας μια καθημερινή διατροφή βασισμένη σε καλά λιπαρά και λαχανικά και προσθέτοντας στη ρουτίνα μας περιόδους διαλειμματικής νηστείας, η οποία ενεργοποιώντας τη φυσική σύνθεση κετονών μπορεί να υποστηρίξει την πνευματική μας διαύγεια και την σωματική μας δραστηριότητα. Επίσης οι συνεδρίες διαλειμματικής νηστείας μπορούν να μας βοηθήσουν να είμαστε πιο προσεκτικοί με το χρόνο μας, να σεβόμαστε τις ώρες κατανάλωσης τροφής και τα γεύματα μας και να νηστεύουμε συνειδητά.

 

Είναι ασφαλής; Υπάρχει άλλη μέθοδος; Μπορώ να νηστέψω χωρίς πραγματικά να κάνω νηστεία;

Με εξαίρεση των ατόμων που είναι συνηθισμένα να την ακολουθούν, είναι προτιμότερο να ξεκινήσεις τη διαλειμματική νηστεία ή γενικά να βάλεις τη νηστεία στη ζωή σου με την καθοδήγηση ενός γιατρού ή διατροφολόγου.

Και αν φοβάμαι να τη δοκιμάσω; Υπάρχει κάποια άλλη μέθοδος; Μπορώ να νηστεύω χωρίς πραγματικά να κάνω νηστεία; Η απάντηση είναι ναι.

 Προερχόμενη από την επιστημονική έρευνα που βρίσκεται πίσω από την διατροφή της τεχνολογίας μίμησης της νηστείας ProLon 5-Day, ένα διατροφικό πρόγραμμα που χάρις στον προσεκτικά επιλεγμένο συνδυασμό συστατικών και θρεπτικών ουσιών που διαθέτει, κάνει τον οργανισμό σου να εισέρχεται σε κατάσταση νηστείας για 5 μέρες ενώ ουσιαστικά καταναλώσει περίπου 750 θερμίδες τροφής κάθε μέρα. Μια νέα επαναστατική μέθοδος έχει αναπτυχθεί για να προσεγγίσει τη διαλειμματική νηστεία με την ίδια μέθοδο, δηλαδή νηστεία με το φαγητό. Αυτό το πρόγραμμα διαλειμματικής νηστείας είναι μέρος του άξονα των προϊόντων ProLon νηστεία με φαγητό και ονομάζεται ProLon ReSet.

Τι είναι το ProLon ReSet;  

Το ProLon® ReSet® είναι ένα διατροφικό πρόγραμμα 1 ημέρας που σου προσφέρει τη δυνατότητα επανεκκίνησης του οργανισμού, την δοκιμή της νηστείας ως διατροφή και αποκόμισης των πλεονεκτημάτων της χωρίς πραγματική νηστεία.

Η αναπαραγωγή της νηστείας μόνο με νερό 5:2 ημέρες με το ProLon® ReSet® επιτρέπει στο σώμα σας να εισέλθει σε κατάσταση νηστείας και να αντλήσει την φυσική ενέργεια, ενώ καταναλώνει υγιεινά επιλεγμένα τρόφιμα κατά τη διάρκεια των ωρών/ημερών που δεν θα τρώγατε. Τρώς κανονικά την καθημερινή σου διατροφή κατά τη διάρκεια των 5 ημερών τροφής και τις 2 ημέρες που κανονικά δεν τρως, καταναλώνεις τα επιλεγμένα υγιεινά τρόφιμα του ProLon® ReSet®.

Τι είδους τρόφιμα; Το ProLon® ReSet®, όπως και το ProLon® 5-day, διατίθεται ως σετ που αποτελείται από σούπες πλούσιες σε φυτικές ίνες, σνακ με βάση τους ξηρούς καρπούς, ροφήματα βοτάνων και συμπληρώματα. Τα συστατικά και οι πρώτες ύλες που χαρακτηρίζουν αυτά τα προϊόντα και προέρχονται από διαφορετικά μέρη του κόσμου έχουν επιλεγεί με ακρίβεια από την επιστημονική ομάδα της L-Nutra και έχουν συνδυαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να προσομοιάζουν μια κατάσταση νηστείας, ενώ ταυτόχρονα θρέφουν το σώμα σου.

Επίσης, χρησιμοποιώντας το το ProLon® ReSet® μεμονωμένα μία ημέρα την εβδομάδα, μπορεί να αποτελέσει ένα καλό σημείο εκκίνησης για τον καθαρισμό του οργανισμού μετά από μια περίοδο υπερκατανάλωσης τροφής που χαρακτηρίζεται επίσης από την κατανάλωση πρόχειρου φαγητού (fastfood), με προϊόντα εστιασμένα στην υγεία. Το ProLon® ReSet® μπορεί να γίνει ο εβδομαδιαίος διατροφικός καθαρισμός σου μετά από τρελά Σαββατοκύριακα που το έριξες έξω ή μετά από διακοπές.

Πάρε τον έλεγχο του χρόνου σου για να ανανεωθείς και να τρως πιο υγιεινά και διαχειρίσου την παραγωγή ενέργειας αλλάζοντας τη νοοτροπία σου και χρησιμοποιώντας υγιεινές διατροφικές πηγές όπως το ProLon® ReSet®

Πηγές:

De Cabo R., Mattson MP. “Effects of intermittent fasting on health, aging, and disease.”, New England Journal of Medicine, December 2019.

“Alternate-day fasting in nonobese subjects: effects on body weight, body composition, and energy metabolism.” American Journal of Clinical Nutrition, January 2005. 



ProLon® 5 ημερών
από €199,00
Σετ Νηστείας ProLon Reset - 1 Day
από €49,00
ProLon® Fasting Shake (14 φακελάκια) NEO
€69,00
ProLon® Nutrition Bar
€39,00
Έκπτωση
ProLon® Longevity Spread
από €11,90 Κανονική τιμή €47,60