breast cancer awareness

ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΧΡΕΙΑΣTΕΙ ΝΑ ΠΑΛΕΨΟΥΜΕ ‘ΣΤΗΘΟΣ ΜΕ ΣΤΗΘΟΣ’

Αν θέλετε να προφυλαχθείτε από την ασθένεια του καρκίνου του μαστού, αποθηκεύστε αυτό το άρθρο. Μετά, εφαρμόστε στη ζωή σας όσα αναφέρονται.

Από την Wellness and Anti-aging Expert, Ελεάνα Παπαχαραλάμπους

Επιστημονικέςέρευνες αναφέρουν ότι εκατομμύρια περιστατικά καρκίνου του μα­στού παγκοσμίως θα μπορού­σαν να είχαν προληφθεί με αλ­λαγές στη διατροφή, το βάρος των γυναικών, τη φυσική δραστηριότητα και το κάπνισμα. Το πόσο σημαντικοί είναι αυτοί οι παράγοντες για την εκδήλωση της ασθένειας φαίνεται σε πληθυσμούς που αλλάζουν τρόπο ζωής όταν μεταναστεύουν.

Για παράδειγμα, στους Ιάπωνες, τα πο­σοστά περιστατικών καρκίνου είναι πολύ χα­μηλά, όταν όμως μεταναστεύουν και αλλάζουν τρόπο ζωής μεταβάλλεται και η συχνότητα με την οποία εμφανίζουν την ασθένεια. Ασφαλώς, η δίαιτα από μόνη της δεν αποτελεί την αιτία ούτε τη θεραπεία του καρκίνου. Αν όμως συν­δυαστεί με άλλους παράγοντες που ρυθμίζο­νται από εμάς (καθιστική ζωή, επιπλέον βάρος, κάπνισμα, υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ), μπορεί να συμβάλει κατά 30-40% στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης της ασθένειας.

SOS! Μέτρα προστασίας

Ιδανικό βάροςΌλες οι έρευνες συμφωνούν σε ένα πράγμα: οι υπέρ­βαρες γυναίκες, και ειδικά αυτές που απέκτησαν το επιπλέον βάρος μετά την εμμηνόπαυση, κινδυνεύουν πολύ περισ­σότερο να νοσήσουν από καρκίνο του μαστού σε σχέση με όσες έχουν φυσιολογικό σωματι­κό βάρος. Τα παραπανίσια κιλά λοιπόν γύρω από τη μέση δεν μας ενοχλούν μόνο επειδή φαίνονται από το στενό παντελόνι, αλλά και γιατί μας κάνουν πιο ευάλωτες σε πιθανή αρ­ρώστια. Αυτό συμβαίνει γιατί ο λιπώδης ιστός παράγει μια μικρή ποσότητα οιστρογόνων που σχετίζονται με την εμφάνιση του καρκίνου του μαστού. Επομένως, όσο μεγαλύτερο είναι το ποσοστό του λίπους στο σώμα, ειδικά μετά την εμμηνόπαυση, τόσο μεγαλύτερος γίνεται ο κίνδυνος. Θέλετε κι άλλα; Χάστε τα επιπλέ­ον κιλά το συντομότερο, με σωστό τρόπο και με την επίβλεψη ειδικού, ώστε να φύγει το πε­ριττό λίπος που φωλιάζει γύρω από τη μέση.

ΛΙΓΟΤΕΡΟ αλκοόλ -  Η κατανάλ­λωση αλκοόλ σχετίζεται ξεκάθαρα με την εμφάνιση της νόσου. Μάλι­στα, ο κίνδυνος αυξάνει ανάλογα με την προσλαμβανόμενη ποσότητα. Γυναίκες που πίνουν 3-5 ποτά τη μέρα διατρέχουν κατά μιάμιση φορά μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφα­νίσουν καρκίνο του μαστού συγκριτικά με εκείνες που δεν πίνουν ή πίνουν λιγότερο. Το αλκοόλ είναι από τις ουσίες όπου πρέπει να εφαρμόζεται το σοφό «μέτρον άριστον». Κι ενώ το ένα ποτήρι κρασί τη μέρα μπορεί να μας κάνει καλό, αφού μας χαλαρώνει, ευερ­γετεί την καρδιά και μας κατακλύζει με αντι­οξειδωτικές ουσίες, τα παραπάνω ποτήρια κάνουν ακριβώς το αντίθετο: αυξάνουν τα οι­στρογόνα, μειώνουν το φολικό οξύ και έχουν έτσι επίδραση, εκτός των άλλων, στην υγεία του μαστού. Επιπλέον, όπως γνωρίζετε οι πε­ρισσότερες, το αλκοόλ μάς παχαίνει περίπου όπως τα γλυκά, αφού όταν εισέρχεται στον ορ­γανισμό γίνεται ζάχαρη. Οι γυναίκες λοιπόν που πίνουν πολύ συνήθως έχουν και επιπλέον βάρος, κάτι που, όπως ήδη τόνισα, τις κάνει ευάλωτες. Μάλιστα κάποια στοιχεία ερευνών συσχετίζουν τον κίνδυνο για καρκίνο με το αλκοόλ, ειδικά όταν αυτό συνδυάζεται με το κάπνισμα! Συνεχίζω επομένως με το τρίτο βα­σικό μέτρο προστασίας κατά του καρκίνου.

Κάπνισμα κομμένο! - Το χρό­νιο κάπνισμα δηλητηριάζει το στήθος μας! Μια βαριά καπνίστρια έχει δύο με τρεις φορές περισσότερες πιθανό­τητες από μία μη καπνίστρια να νοσήσει. Πρό­σφατη μελέτη σε Γαλλίδες έδειξε ότι το κά­πνισμα ενός πακέτου τσιγάρων ημερησίως για 9 χρόνια αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού κατά 50%. Μη χρησιμοποιείτε λοιπόν καπνό σε καμία μορφή!

Get fit - Τα οφέλη της άσκησης έχουν αποδειχθεί από ένα μεγάλο αριθμό ερευνών. Η φυσική δραστη­ριότητα σχετίζεται με τον καρκίνο του μαστού άμεσα, επηρεάζοντας τα επίπεδα των ορμονών, και έμμεσα, συμβάλλοντας στον έλεγχο του βάρους. Για αποτελεσματική προ­στασία, το κλειδί είναι η συχνότητα. Συστήνε­ται η μέτρια φυσική δραστηριότητα για 30-40 λεπτά τη μέρα, πέντε φορές την εβδομάδα τουλάχιστον. Θυμηθείτε λοιπόν ότι ο διάδρο­μος δεν είναι μόνο κρεμάστρα. Η άσκηση πρέ­πει να μπει στη ζωή μας, στην καθημερινότη­τά μας, γιατί μας κάνει να νιώθουμε καλύτερα (εξισορροπώντας τις ορμόνες μας), να φαινό­μαστε πιο όμορφες (πιο σφιχτό και αδύνατο σώμα) και μας προστατεύει από τον καρκίνο. Δες πως το Prolon 5-Day μπορεί να σε βοηθήσει. 

Τέλος στα ξεροψημένα - Αν στα μπάρμπεκιου τα αγαπημέ­να σας κομμάτια φιλέτου είναι εκεί­να που ψήθηκαν λίγο παραπάνω και μοιάζουν με κάρβουνα, καλύτερα να το ξανα­σκεφτείτε. Κάποιες έρευνες δείχνουν ότι οι πο­λυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες και οι ετεροκυκλικές αμίνες που σχηματίζονται όταν ξεροψήνονται τα τρόφιμα ή όταν τα κά­νουμε καπνιστά (π.χ. καπνιστά ψάρια) είναι τοξικές ουσίες με πιθανή ογκογενετική δράση.

Διαλέξτετα λιπαρά σαςΔεν είπε κανείς ότι η διατροφή μας πρέπει να αποκλείει τα λιπαρά. Αρ­κεί να είναι αυτά που πρέπει. Πείτε «όχι» στο κορεσμένο λίπος από το κρέας, τα ολόπαχα γαλακτοκομικά και τα γλυκά και δώ­στε έγκριση στο ελαιόλαδο, τους ανάλατους ξηρούς καρπούς και τα λιπαρά ψάρια. Δεν εί­ναι τυχαίο το ότι στις χώρες που ακολουθούν αυτή τη διατροφή τα ποσοστά περιστατικών της ασθένειας είναι εξαιρετικά μειωμένα.

Φυσικοί φρουροί

Σταυρανθήλαχανικά

Το μπρόκολο, το κουνουπίδι και τα λαχανά­κια Βριξελών θεωρούνται από την επιστημο­νική κοινότητα τα πιο «καρκινοπροστατευτι­κά» από όλα τα λαχανικά. Η περιεκτικότητά τους σε ουσίες όπως η σουλφοραφάνη, το σελήνιο και η ινδόλη 3C τα ανάγει σε super foods, σύμφωνα με ερευνητές του United States Department of Agriculture. Ο λόγος; Επιδρούν στα οιστρογόνα και αυξάνουν την ικανότητα του οργανισμού να αποτοξινώνεται από τις καρκινογόνες ουσίες με τις οποίες τον βομβαρδίζει η σύγχρονη ζωή. Το σημαντικό είναι να τα έχουμε καθημερινά στο πιάτο μας, μαγειρεμένα στον ατμό ή με ελαφρύ βράσιμο για να μη χάνονται οι πολύτιμες ουσίες τους.

Καροτένιο, λυκοπένιο, κρυπτοξανθίνη

Θα βρείτε τις ουσίες αυτές στο καρότο, την ντομάτα, τις γλυκοπατάτες. Πρόκειται για προστατευτικές ουσίες που βρίσκονται σε πολύ συνηθισμένα τρόφιμα. Έχουμε ενδείξεις ότι μειώνουν την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων στο στήθος.

Χαμηλή αναλογία Ω6/Ω3

Τα λιπαρά ψάρια, με την περιεκτικότητά τους σε α-λινολενικό οξύ και λιγνάνες, αποτελούν εδώ και χρόνια αντικείμενο εκτενούς μελέτης για πιθανή προστατευτική δράση κατά του καρκίνου του μαστού. Επίσης, η αναλογία Ω6/Ω3 στο καθημερινό μας διαιτολόγιο είναι πολύ σημαντική. Αρκεί να είναι 16/1, αφού όλες οι έρευνες τονίζουν πως αυτή η αναλογία αντι­στοιχεί σε μείωση της πιθανότητας εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Μεταξύ άλλων, βρίσκο­νται στο λιναρόσπορο και στο ελαιόλαδο.

Φυτοοιστρογόνα

Ένα από τα πολυσυζητημένα γκρουπ διατρο­φικών ουσιών, αναφορικά πάντα με τον καρ­κίνο του μαστού, είναι σίγουρα τα φυτοοιστρο­γόνα (δημητριακά, κόκκινο κρασί, όσπρια, φρούτα, λαχανικά). Σ’ αυτή την κατηγορία ανήκουν τα ισοφλαβονοειδή (στη σόγια), οι λι­γνάνες, οι κουμεστάνες (σε φρούτα και λαχα­νικά) και τα στιλβένια, όπως η ρεσβερατρό­λη του κόκκινου κρασιού.

 

Ελεάνα Παπαχαραλάμπους | Wellness and Anti-aging Expert

Business Development Consultant on Wellness and Health Project, Wellness influencer , Health Services Manager με μεταπτυχιακό στην διαχείριση υπηρεσιών υγείας, με 15ετή εμπειρία στον τομέα της δημόσιας και ιδιωτικής υγείας, ειδική στην Δημιουργία Πρότυπων και Καινοτόμων Κέντρων και Πρωτοκόλλων Προληπτικής και Αναγεννητική ιατρικής. Ειδικευμένη στους ευρωπαϊκούς νόμους και κανονισμούς στον τομέα της υγείας , των εξατομικευμένων προϊόντων Γερόλύσης και της Περιβαλλοντικής Τεχνολογίας Υγείας. Εκτελεστικό μέλος, από το 2005, της Ευρωπαϊκής Αναγεννητικής και Αντιγηραντικής Κοινότητας E.S.S.A.M – Μέλος της Ελληνικής Κοινότητας Γεροντολογίας.

 Follow @welltors 

 


ProLon® 5 ημερών
από €199,00
Σετ Νηστείας ProLon Reset - 1 Day
από €49,00
ProLon® Fasting Shake (14 φακελάκια) NEO
€69,00
ProLon® Nutrition Bar
€39,00
Έκπτωση
ProLon® Longevity Spread
από €11,90 Κανονική τιμή €47,60